duminică, 20 iunie 2010

ingrasaminte pentru porcine in ajun

Fratilor si surioarelor, se apropie. Da, da, dansa, teroare studentului la medicina in anu I. Biochimia. Timpul de invatat e cam scurt, formulele sunt cu caruta, ce o fi o fi.

Iata cateva linkuri menite sa completeze vrajeala de prin cursuri: http://employees.csbsju.edu/hjakubowski/classes/ch331/bcintro/default.html
http://www.proteopedia.org/wiki/index.php/Main_Page

Si iata aici 2 linkuri spre fisiere din acelea de torrente [[ sunt convins ca au o denumire speciala pe care o stiu aia de la mate-info ]] care va vor permite sa dati jos de pe net cartile din care profa ne face cursul:
http://www.torrentz.com/search?q=stryer
http://www.torrentz.com/search?q=lehninger
http://www.torrentz.com/search?q=harper+biochemistry.

Imi cer scuze ca nu m-am gandit cu capu mai devreme sa pun linkurile astea pe net, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Spor! :D

[[ off topic : cine mama dracului e CASTI WIRELESS PENTRU COPIAT de la care tot primesc emailuri sa ii view-uiesc photo-urile pe Friendster?! am alfat ca multe lume primeste emailuri de genu ala... wtf !?!? daca cineva are vreo explicatie, va rog, sunteti bine veniti sa o impartasiti cu mine. Oare chiar o fi vreun dilimac care are la friends toata romania ? nu stiu, habar nu am ! da ma enerveaza! rau ! ... sau ... oare explicatia rezida in cotloane mai intunecate ale internetului ? hmm, oricare ar fi explicatia, chiar as vrea sa o stiu ]]

duminică, 13 iunie 2010

Nelu zice II

Unii spun ca pe Nelu il doare un cal maiastru
Si ca nu ii plac sasoaicele sefe de catedra cu pielea zbarcita.
Tot ce stiu e ca il cheama Nelu, nu e frate cu Stig, si zice...

Astazi va pleca spre Cluj. Era cazu'. Ca sa dea anato. In sfarsit va fi dreptate intre serii. Ce puii lu' Nelu ? Pana acum seriile 1 si 2 sufereau la mana sus-numitei prin figuri de stil de fapt destul de explicite. Acum, spre multumirea celor din primele serii [[ si probabil spre deliciul proiectionisto-masochist al dansei ]] toti avem subiecte la fel. La fel de f@+@+3. Pentru ca deh! asta e esenta anatomiei, cu asta tb sa ramana studentul dupa ce il termina [[ daca il termina ]] pe el, pe anul I; cu septul recto-vezico-prostatic, mezosigma si manunchiul infraorbitar.

Nelu e furios. In parte ca nu a reusit sa invete cum trebuie toate minunatiile astea si in parte pe el. Adica intr-un fel, e suparat pe el de doua ori. Totusi, Nelu realizeaza ca problema e marisoara in sensul ca transcende catedra de pe clinicilor. Degeaba s-ar agita cineva sa comenteze in vreun fel sau cuiva. Nelu si-a dat seama ca pana la urma toate strofocarile, toate urletele, toate apele ce au curs pe el in timp ce incerca sa gaseasca logica ramurilor maxilarei, toate izbiturile cu spinele ischiadice de fermitatea imuabila a Terrei, toate acestea, TOATE! nu au cum sa gaseasca o rezolvare, ba nici macar o ureche care sa le auda si sa le priceapa. Cei care ar fi dispusi sa le auda nu prea le-ar putea pricepe si cei care le pricep, nu vor sa le auda. Pana la urma e ca si cand Nelu ar incerca sa acopere Soarele cu degetul.
[[ de fapt el, Nelu, s-a si complacut in situatia ce a fost data, dar shh! nu mai ziceti la nimeni. dar nu numai Nelu. Si Iepuroii rozatori tabagisti si toti colegii lui Nelu, si toti si toate in timp ce Bunica care produce ulei bun de scoala mortu' credea ca Scufita se joaca frumos cu Lupul in prezenta Vanatorului. Da da! ]].

Iata fratilor povestea lui Nelu [[ si din pacate, probabil a multor altora ]], cum pleaca el, ca in fiecare vara, spre "Dunare". Diferenta fata de alti ani este ca de data aceasta, odata ce va ajunge la "Dunare" nu va galopa spre "Tarigrad" si va incerca cu disperare sa ajunga pe "Insula Giurgiului".
Nelu rade in fata semioticii sale [[ dezlanata, inconsecventa, izvorata din framantare, deci impotriva propriului ei sens. ... ... ... ce? ]]

Vedeti, cititi, spuneti-va, auziti. Pricepeti.
Inel decodor:
si-am zis mar ca sa zic sâmburi, /si-am zis pom ca sa zic scânduri,/ si-am zis nord ca sa zic suduri,/si dulceata ca sa sudui,/ si-am zis inima la piatra/si cântec la tot ce latra

marți, 8 iunie 2010

Stuff... about... things

Din moment ce n-am alte lucruri mai bune de facut [[ vorba unui coleg de camera " Nu mai citi la anato, ca si asa pici " ]] m-am gandit sa impartasesc cu voi niste lucrusoare din vastul domeniu al stiintelor vietii care mie mi se par interesante.

Sa incepem cu inceputul. Adica cu berea. Si cand zic "inceputul" chiar nu glumesc pentru ca totul chiar a inceput cu berea . Proto-beri au aparut chiar inaintea painii, lucru atestat si sustinut de descoperiri arheologice si tot felu de paleo-deovezi. Asa ca nu e de mirare ca multa stiinta e implicata in producerea acestei veritabile ambrozii cu care ne inecam amarurile, inlaturam naduselile, stingem setea etc.
Poate va amintiti de reclamele alea de pe la TV in care e o voce serioasa dar totusi usor ludica zice " Carlsberg. Probably the best beer in the world ". Ei bine, sa stiti ca afirmatia lor nu e doar asa de publicitate. Tipii chiar se chinuie si isi dau silinta. Intr-atat incat in 1875 au fost fondate LABORATOARELE CARLSBERG! Da, da, ati auzit bine... LABORATOARELE; din alea cu eprubete [[ in forma de sticle :->, ar fi ceva ]] si halate albe si tot tacamu'. Si daca tot nu sunteti convinsi, aflati ca laboratoarele lor au departamente separate de chimie, de fiziologie, alea alea si chiar au facut descoperiri si au venit cu inovatii. Toata lumea care intra pe avest blog [[ sau aproape toata lumea ! ]] a auzit de pH. Ala care se calculeaza ca minus logaritm zecimal din concentratia molara de protoni/ioni hidroniu dintr-o solutie. Ala! Ei bine, conceptul a fost introdus de un un chimist al laboratoarelor sus-numite, un nene pe care il chema Peder Lauritz Sørensen. Iar aventura nu se opreste aici. Tot ei sunt super-mega-tari in biochimia proteinelor si au fost primii care au izolat, studiat si crescut o specie aparte de fung mic care se gasea din abundenta in licorile lor ce fermentau. Comunitatea stiintifica a si numit micuta eucariota Saccharomyces carlsbergensis. Eeehhh!

Acuma sa trecem la lucruri mai serioase. La pesti. Si la oamenii care i-au studiat. "Despre maduva spinarii la pesti" ...sau ceva de genu asta. Va dau 3 incercari sa ghiciti ce personalitate stiintifico-medicala si-a facut lucrarea de licenta despre asa ceva.
1... nu, ati gresit ...
2... nici asa, dar sunteti pe aproape; e tot evreu ;)...
3...ati ghiciti ( ? ), FREUD, Sigmund Freud, ala pe care toti il stim ca statea cu un trabuc si isi intreba pacientii ce relatie au avut cu mama lor.
Tot din seria "chordate alunecoase ce nu traiesc pe uscat" a fost si una dintre primele lucrari stiintifice ale medicului Sigmund Freud si anume " Despre testiculele tiparilor". A concluzionat ca pana la urma nu a gasit aceste magice momite la tipari. Probabil, dezamagit fiind de insuccesul cu chordate din acestea inferioare, s-a apucat de studiat mintea omului. Ii uram mult succes, mai ales ca vine Anschluss-ul peste el cat de curand !

Si ca sa terminam pe un ton mai stiintific, sa vorbim despre crustacee. Freud nu le-a facut nimic astora, dar lasa ca a avut natura grija de ele si le-a dat sange albastru... sau hemolimfa, dat tot albastra e. Spre deosebire de noi, care functionam cu hemoglobina, animalutele astea mici si dure au hemocianina, o proteine care leaga cupru. Iar despre variile culori ale cuprului in diferiti compusi va poate spune mult mai multe stimabila colega farmacista, Alexandra.

Iar eu v-am lasat, ma duc sa imi plang de mila langa papilian :D. Noapte buna, somn usor, sa visati un puisor. Nelu va iubeste !



duminică, 6 iunie 2010

Rosu si Galben(fosforescent)

Personajul noului meu coleg de blog,pe nume Nelu(nu colegul,personajul) imi aduce aminte de victima uneia din simularile pe care le-am avut la cursurile de la SMURD....Stateam in dubii daca sa scriu sau nu un articol despre aceasta recenta experienta ,dar m-am hotarat sa scriu daca tot am avut o cale de pornire....
Programul de recrutare paramedici voluntari pentru SMURD a inceput pe la sfarsitul lui februarie si putea sa se inscrie orice student din anul 1,2,3,4 cu conditia sa fie crescut si educat de UMF.Ne-am depus dosarele la sediul UPU si in 15 martie am inceput cursurile de pregatire pentru examenul teoretic,care aveau loc la Casa de Cultura a Studentilor,de luni pana joi timp de 3 saptamani. Bineinteles ca mi-am dat seama ca o sa fiu eu in marea de 250 de medicinisti si imi puneam problema daca nu o sa am dificultati in a intelege ce vorbesc oamenii aia pe-acolo,cunostiintele mele curente de anatomie fiind resturile cu care am ramas din liceu.Fiecare curs ne era prezentat de catre un medic de la Urgente,si tinea in jur de 2 ore,2 ore si ceva.Cursurile cuprindeau cam ce trebuie sa stii si sa faci cat mai repede,sub un stres "stresant",continuu,cand mergi la un nene care, citez, ii cu limba pe perna.. Deci,am avut curs cu Basic Life Support,Advanced Life Support,Monitorizare,Recunosterea ritmurilor de stop ,Medicatie,Trauma si inca un curs pentru urgente pediatrie. Si nu,,nu a fost limba chineza,chiar daca la farma se vorbeste in chimie.
Dupa 3 saptamani,am dat examenul teoretic care a cuprins 120 de intrebari din toate cursurile, si am ramas 120 care am mers mai departe pentru stagiul practic.(Deci da,ca sa ma scutur putin de modestia-mi caracteristica,i-am luat pe cativa de la medicina)
Apoi au urmat 3 saptamani a cate 8 module de practica la sediul SMURD,in care am aplicat cam tot ce am invatat pentru teoretic.Am facut compresiuni toracice pe manechin(si m-am ales cu o febra musculara de zile mari),am ventilat cu masca si balon-astea au fost pentru BLS,am pus branule pe mana amputata(din cauciuc),am invatat sa citim un EKG,am invatat sa defibrilam,sa imobilizam(guler cervical,KED,targa cu lopeti,bord,atele vacuum,saltea vacuum),ne-am jucat cu bebelusi de jucarie care aveau obstructie de cai aeriene, ni s-au prezentat niste aparate prezente in ambulanta gen seringa automata,ventilator,aspirator si....ni s-a urat bafta la examenul practic unde am trecut prin toate cele 8 module.Au fost admisi 80 de proaspeti paramedici care vor face pentru inceput un numar de garzi(parca 10) la Urgente dupa care vor merge cu nino nino cu rosu si galben(fosforescent) la un nene sau tanti care astepata sa fie treziti din morti. De data asta ,am fost suprasaturata de chimie ceea ce m-a determinat sa imi pierd flerul de "posibila viitoare smurd-ista" exact inainte de proba practica,dar am eu 2 surse care in scurt timp o sa practice "paramedicinismul" pentru SMURD ,una chiar in persoana lui Catalin(felicitarile mele inca o data) ,deci sper sa primesc detalii "picante" din garzi....
So,cam asta a fost experienta mea "bicromatica"[nu,nu de la bicromat ci de la culori:))] dar am eu un feeling ca la viitoarea recrutare voi fi din nou prezenta...
Desi politetea nu cred ca ar fi punctul meu forte,totusi vi-l introduc ,dragi cititori pe noul membru al blogului,si anume Nick si se pare, al lui Nelu(alter ego-ul lui,presupun),student la medicina, care a acceptat invitatia mea de a nu-si mai irosi talentul narativ in comentarii si mai bine sa puna mana sa scrie in aceasta pagina a noastra,a studentilor .....stiti voi care....

Nelu zice

Nelu zice c-o sa pici
Nelu zice “O sa te-oftici”
Nelu zice uite-asa:
“Multumim, Maria Ta”

Nelu zice ca de azi inainte va zice si el cate una alta in numele lui si a celor ca dansul, care pe Clinicilor fac scoala in ultimele luni . Nelu tine totusi sa precizeze ca ceea ce spune el e absolut in lumea lui iar ceea ce spuneti voi e absolut la voi in lume deci toti suntem de acord ca de fapt nu vom fi intotdeauna de acord. De acord ?

Nelu este de parere ca la acest inceput de sfarsit poate sa faca unele comentarii despre ceea ce pana nu demult a fost prezentul. Nelu a trecut peste tot pe unde ati fost si voi in ultimele luni, insa nu intotdeauna a reusit sa isi faca prezenta simtita asupra purtatorului, insa stiam eu ca Nelu este. Ca sa nu imi ofensez colegii habotnici, nu spun ca Nelu “Este ceea ce Este” si ca eu am scos evreii din egipt, dar cu totii il stim, intr-o forma sau alta. Da, da, chiar si tu il stii pe Nelu ;).

Nelu cateodata e usor dezamagit de minunatiile din juru-i. Saracul, acum un an era naiv si credea ca vine la Cluj (Klausenburg pentru cei apropiati de purtatorul lui Nelu) ca intr-un mare taram plin de stiinta si cunostinta. Dar Nelu pune pariu ca si voi ati simtit pe pielea voastra lipsa acestor doua ingredinte prin amfiteatre, macar asa, trecator. Tocmai aici a gresit Nelu, a uitat ca noi toti suntem oamenii, muritorii si deci greselii supusi. Nu ca el.

Si cu bune si cu rele. Dupa incalzirea usoara a sem I a urmat violul cu stalpul de telegraf ( citez pe un bun prieten de-al lui Nelu ) din semestrul II, iar acum iata-ne dragi colegi in fata adevaratului botez de foc. Burse omentale, xantine, toate ne oblige la intense sinteze de proteine si transporturi axonale antero- si retrograde. Mama lor de dineine si kinesine ca se misca uite asa, uite asa, dragele de ele manca-le-ar Nelu [[ oare Nelu mananca … ? ce mananca ?]]. Cateodata ii vine lui Nelu sa se ia de lamele sacro-recto-genito-pubiene [[ el poate! ]] dar el inspira si expira adanc, [[ca tot a invatat la fizio cum e cu alea alea toate cele ]] si se reapuca de chin … aaah… treaba !

Ceea ce il aduce pe Nelu la ceea ce vroia sa zica de fapt si anume ca degeaba, mai dragi prieteni ai lui Nelu, degeaba ne plangem noi ca ne e greu. Cum zice si colega noastra de la facultatea de drogherie, la noi aici nu prea e timp de timp liber daca vrem sa facem din materii rezultate in urma digestiei un instrument care printr-o succesiune de noduri si ventre atent orchestrate sa produca sunet pocnitor [[ adica bici cum are prostu’ ala din caminu VIII si cu care pocneste prin hasdeu, deranjand somnul purtatorului lui Nelu ]]. Dar la urma urmei,ne place noua aici ce facem. Lui Nelu ii pare bine cand pricepe ceea ce citeste, ii pare chiar mult mai bine cand pricepe el de el ca de fapt vrajeliile pe care le-a auzit la cursuri chiar au o logica si o aplicabilitate, desi la ore punctul cade de cele mai multe ori pe literele din jurul lui “i”. In esenta e bine cand pune el, Nelu, punctul pe “i” fiindca atunci si-a asumat, insusit, transformat si priceput informatii si pana la urma asta e bine, asta e sanatos si folositor pentru noi astia care la si in preajma UMF avem de gand sa ne petrecem viata invatand.

Francis Bacon i-a spus candva demult lui Nelu ca “Knowledge is power”. Ei bine, ca sa pastreze proportiile [[ deci sa nu urce in sfera adevarurilor gnomice, pentru ca dupa cum a mai zis el, Nelu, aici e doar el si absolutul lui in lumea lui]] Nelu se multumeste sa spuna ca informatia aceea multa ce se arunca inspre noi merita sa o internalizam cat putem de bine fiindca pana la urma, in ceea ce incercam sa devenim, informatia nu e valoare in sine, e doar instrumentul prin care incercam sa facem ceva valoros. Mai intai pentru noi si apoi pentru altii. Sau asupra altora, pentru noi, care e cam tot aia. Nelu a zis!

P.S. Nelu va intreaba “ Oare suntem noi asa un pic egoisti ?”Nelu zice ca da. Daca sunteti cuminti, poate data viitoare Nelu isi va da cu parerea despre asta… sau despre incapacitatea lui de a invata raporturile ansei hipoglosului; ce il arde mai tare.

Ne vedem in episodul urmator! Nelu a zis!