miercuri, 7 iulie 2010

Nelu zice III sau Nasoale despre Biocel

Unii spun ca vocea lui Nelu nu genereaza un ecou
Si ca atunci cand vede don’soare doctor frumoase ii se intareste lama de la bisturiu
Tot ce stiu eu este ca il cheama Nelu si ca el zice :

Acum, la sfarsit de an I, Nelu se gandeste ca ar merita sa se faca o scurta recenzie a acestui an universitar care pentru dansul, practic s-a terminat.
Despre minunatul semestru medicinist I, Nelu are numai vorbe de bine. Stiti voi, ca si despre morti … “~numai de bine”. Scurt, lejer, numai la statistica e complet aiurea si profu seamana cu Homer Simpson, fara sa aiba catusi de putin farmecul personajului animat. Despre semstrul I, doar un sfat pentru eventualii cititori care urmeaza sa devnina boboci la MG: Nelu ii indeamna sa invete la anato. Oricum mare lucru nu mai prea au de facut in sem I [[ daca nu se schimba iarasi programa, ceea ce Nelu nu crede ]].


Dar iata, minunatul semestru II. La o prima vedere, nu e cu mult mai aglomerat ca si semstrul I. Ore cam tot atatea [[ poate pentru unii care au avut semestru I chiar super lejer, ceva mai multe ore, dar aproape insesizabil ]]. Dar dupa cum stie si Nelu dupa proverbul de pe planeta sa natala "nu marimea Rosakeosaurului conteaza, ci in ce stadiu al metamorfozei e". Adica, calitativ, materiile din semstrul II sunt mult mai bogate decat cele din semstrul I.


Vesnica anatomie; merita sa te straduiesti sa citesti saptamanal ceea ce se preda fiindca daca citesti macar o data in timpul anului, atunci munca din sesiune devine infinit mai usoara. In sem II apare fiziologia, draguta ea de felu ei, cu teste saptamanale, cursuri nu prea lungi, deci reteta perfecta pentru o materie la care se invata destul de bine si de usor. LP-uri cam plicticoase si lipsite de o adevarata parte practica la unele capitole, dar sunt numai o data pe saptamana deci nu moare nimeni de la ele.


Iar acum, teroarea studentului de anu I, biochimia descriptiva. Aici, habar nu are Nelu ce sa zica decat ca probabil rezultatele de la examen isi gasesc urmatoarele doua cauze principale:

1. notiuniile pe care studentii le au de dinainte sunt epuizate cu primul curs, adica cu aminoacizii. Dupa ei, urmeaza un veritabil semestru in care se studiaza proteinele cu variatele lor structuri si functii. Doua cursuri fac abatere de la lumea proteinelor si anume Coenzime &Vitamine(strans legat de enzime, deci tot in legatura cu proteinele) si Acizii Nucleici. Deci faptul ca la aceasta materie aproape tot ce afla studentul e nou, cu siguranta contribuie la rezultatele din sesiune.
2. Teroare propagata de studentii din anii mai mari. Biochimia are o reputatie proasta printre generatii ceea care un impact negative de netagaduit asupra mentalitatii si atitudinii cu care bobocul trateaza materia in cauza.

Iar acum vine randul Biocelului. Numele materiei este de fapt “Biologie Celulara si Moleculara”; un nume pompos si smecher pentru o materie cu un manual de 90 si ceva de pg si un colectiv de predare alcatuit in mare masura din anti-talente, dezastre cu licenta, personaje de o ingustime incredibila care in permanenta emana lipsa de profesionalism si de viziune. Cunoscuta printre studenti dupa prescurtarea “biocel”, materia isi mai atrage porecla de “Bengologie”, evident dupa profu Gh. Benga. Manualul de 92 de pagini e scris de Benga sau sub supravegherea lui stricta, deaoarece se poate recunoaste cu foarte mare usurinta un stil unitar al acelor pagini. E foarte foarte usor sa iti dai seama pe unde n-a fost Benga tocmai cu p@%a pe ei si, pe atunci asistentii si sefii de lucrari [[ acum deveniti stapanii catedrei ]], au scris dupa capul lor si a iesit ce a iesit din acele paragrafe.


Tot ce a inteles Nelu semestru asta de la biocel este ca intre Benga si actualii stapanitori ai catedrei de pe Pasteur se duce un fel de razboi ale carui cauze nu le-a inteles si nici nu il intereseaza. Ideea e ca astia de la catedra il considera pe Benga un fel de sclerozat batran care nu mai are ce cauta pe la scoala iar Benga se simte mazilit si tradat de dilimacii de la catedra. Toti colegii lui Nelu au pastrat indiferenta si distanta de rigoare fata de aceste telenovele specifice catedrei, insa nu putine au fost vocile care in ultimele saptamani [[ adica dupa examenu de biocel]] au spus ca probabil de aia ii Benga crizat, fiindca stia ca ramane catedra pe mana unor inapti. Nu spune Nelu ca toti de la catedra is o apa si un pamant, dar majoritatea lor covarsitoare se incadreaza in descrierea cu elemente geografice!


In timpul semstrului mai ca nu isi are rostul vizita pe la cursuri, decat ca ai nevoie de minim 9 prezente sau ceva de genu asta ca sa te bage in examen. Nu afli mai nimic de la cei care predau inafara de ce e deja scris de Benga in cartea aia. Ei pretind ca la cursuri afli lucruri in plus fata de ceea ce in carte, dar Nelu jura pe viata sa ca a fost la aproape, aproape toate cursurile si nu crede ca poate aduna in caietu de notite mai mult de 4, haaaai 5, pagini de lucruri in plus. Explicatiile in plus se rezuma la a se repeta inca o data insiruirea de cuvinte care te-a bagat in ceata cu 1 minut mai inainte, ceea ce te face sa iti dai glontu de nervi ca te-ai trezit la 7 sa vii sa asculti un adormit fara viata caruia ii ia 10 minute sa faca o ventilatie pulmonara completa si care vine cu poze scanate pe care le deschide in paint ca sa iti arate nimic.
Iar bomboana de pe coliva Biocelului este examenul. O organizare ce aduce a targ provincial si o stupiditate baloasa a alora care inventeaza subiectele. Ar trebui umplute pagini intregi pt ca Nelu sa descrie incapacitatea colectivului de la catedra de BCM si nu are rost sa faca asta. Este totusi o parte buna. Fiind atat de slabi in pregatire si cunostinte, acesti membrii ai catedrei de biologie celulara si moleculara se complac intr-un blazaj inedit ceea ce le da liniste interioara. Pe bune! Is calmi si linistiti pe la cursuri, mai fac o gluma si de aceea is relative usor de suportat ca oameni in timpul anului. Totusi, la examen, lui Nelu ii vine sa ii prinda de cap si sa ii loveasca de coltul mesei cand vin sa ii reproseze ca nu a scris ca in carte si mai mult decat atata, ii spun ca trebuie sa scrii ca in carte fiindca asa e mai usor de corectat.
Se pare ca inteligenta lor nu a depasit nivelul claselor primare cand auto-dictarea era o metoda folosita in procesul didactic si pedagogic. Reproducerea fidela a acelor 92 de nenorocite de pagini reprezinta etalonul in mintea lor.Nelu a aflat pe propria sa piele [[ sau mai bine zis pe propriul sau examen ]] ca explicatiile in plus sau diferite fata de formularea cartii se depuncteaza. Asta e genul de catedra de la Biocel, populata de oameni ingusti, ne-profesionisti [[ nici macar nu ii putem numi amatori, fiindca amatorii unui sport sau amatorii mecanici de masini sau aviatorii amatori, etc sunt ceva bun. ]] si cu o pricepere-lipsa a esentei materiei pe care o predau. NELU A ZIS !
Asa ca, sfat pentru bobocii ce au sa vina, de la Nelu: Strangeti din sfinctere, inghititi-va mandria, nu puneti nicio intrebare in plus la curs fiindca veti fi dezamagiti de nestiinta celor ce sunt pusi acolo sa va predea, tociti dracului pe de rost paginile alea si luati-le notele mari pe care le e greu sa le dea fiindca sunt bolnavi cu incheieturile de la atata lab… aaa..-orator. Laborator, a vrut Nelu sa zica!
Probabil e si vina lu Benga ca is asa niste distrusi astia de la catedra. Atata de strans a coordonat tot ce tinea de treburile catedrei ca astia nu au apucat sa isi faca “botezul de foc” prin nicio activitate adevarata si inteligenta. Si acum e vai de muschii lor glutei.
Concluzionand, despre semstrul II Nelu trebuie clar sa spuna ca e mai mult de munca decat in primul, dar e diversificat si chiar interesant pe alocuri. Aceste “4 Mari” materii de mai sus sunt insotite de o pleiada de cursuri gen Stiintele Comportamentului, Prim Ajutor, Enlgeza/Franceza/Germana, tot felu de cursuri optionale, etc, mai mult sau mai putin interesante si folositoare [[ cel putin engleza e o pierdere completa de vreme ]].


Au fost momente cand Nelu si-a bagat picioarele in seminarul de a doua zi si s-a pus sa joce dota pe retea si momente cand dupa 2-3 saptmani de mini-examene, colocvii si seminarii Nelu si colegii sai se simteau, vorba unui bun coleg de-al lui Nelu “violati cu stalpul de telegraf”. Dar asta e, Nelu nu a vrut sa faca balet si bune maniere asa cum il indemnau cei care au depus sporii din care a iesit, ci el si-a scris admiterea cu mana lui, deci suporta consecintele celui mai tare UMF din tara [[ or so they say ]], UMFIH Cluj-Napoca.

8 comentarii:

  1. Doamne nu ma lasa... :))

    ah, niste intrebari daca aveti timp sa raspundeti:
    1.Cu cati colegi ati mai ramas acum la sfarsit de an?
    2. Erati epuizati in fiecare zi? Cum reuseati sa invatati?

    Is ESENTIALE raspunsurile voastre, experientele voastre ca sa ne facem o idee :D(ca parca e mai usor daca sti ce te asteapta) (am de gand sa dau link-ul cu comentarii si altora)

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-o zi, Nelu s-a uitat inspre ceruri si a zis ''Doamne, mare iti e gradina''. Iar apoi s-a auzit o voce din ceruri zicand ''Dar stai sa imi vezi acvariul!''.

    In ceea ce priveste prima intrebare, nu as putea sa iti dau un raspuns clar. Sincer sa fiu, habar nu am daca sunt colegi care au de gand sa renunte, dar si daca ar fi colegi care vor sa plece, nu va ganditi ca renunta dintr-o lovitura cate 25% din totalul studentilor.

    In ceea ce priveste intrebarea a doua, daca iti faci saptamanal treaba la fiecare materie e destul de usor in sesiune, problema e ca intr-o saptamana pur si simplu nu vei avea chef(!) sa te muncesti la toate materiile. Oricum profii au grija sa te impinga de la spate cu vesnica amenintare a testelor, seminariilor, etc., asa ca veti invata sa jonglati cu materiile in functie de cerintele saptamanii. Evident mai exista si varianta in care esti un tip 'deosebit' de fiinta umana care sta si toceste tot, zilnic!
    In a doua jumatate a semestrului II se simte intr-adevar oboseala acumulata, dar trucul este (evident) sa o ignorati, sa strangeti sa din dinti si sa va faceti treaba intr-un ritm constant; iar atunci cand stiti ca saptamana viitoare e mai lejera, profitati din plin de weekendu pe care il veti avea la dispozitie, fiecare cum simte de cuviinta ;).
    Reusim sa invatam prin metodele alea traditionale. cititu, conspectu, scheme/desene, you know;)

    Oricum nu are rost sa va faceti de pe acum ganduri, planuri si alte aleaa. asa cum noi am reusit sa scoatem camasa (ca si cei de dinaintea noastra) asa o sa reusiti si voi, ca doar nu om fi noi cu ceva mai buni decat voi sau voi cu ceva mai prejos. Dar pana atunci, bafta la admitere !

    RăspundețiȘtergere
  3. E mare pacat de "biocel", sau "ghiocel" cum ii spune inspiratul colectiv biochimie anul 1 UBB (fostul, nu UBB) :). Pentru noi a fost o adevarata mina de aur si inca un "Doamne, iti multumesc ca am ales facultatea asta!", desigur, daca ai cui sa ii multumesti. Materia e ea, asa, de sine statatoare frumoasa, dar profesorul! E un om extraordinar care iti vorbeste timp de 2 ore in care iesi din timp (nu te-ai fi gandit la asta, nu-i asa? ;) ). Cateodata ma gandeam, ca dupa un concert simfonic: Cum mai pot iesi acum in lume? Poate sunt eu usor de impresionat, dar merita sa il ascultati si voi. V-ar primi cu placere. Numele lui este Nicolae Dragos, profesor la Facultatea de Biologie si Geologie, UBB, iar cursul lui are loc in al doilea semestru, marti de la ora 10. Pare absurd ca spun asta de acum, dar nu se va schimba orarul, asa ca aveti timp sa va tot reamintiti ca puteti veni linistiti. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. am o intrebare..la Biocel de exemplu daca lipsesti la o l.p. mai e sansa sa o recuperezi cu tipu asta?ca din prima ora el a pus absenti la l.p...si nu stiu ce ar fi mai bine sa fac:sa-l rog sa ma lase sa merg la o alta grupa si sa recuperez sau nush..hmmm...give me some advice please!:D

    RăspundețiȘtergere
  5. btw...eu sunt in anul I la MG..:D

    RăspundețiȘtergere
  6. ideal ar fi fost sa te duci in aceeasi saptamana la recuperare cu alta grupa. lucrarea sigur nu o sa se mai reia si va tb sa te duci la sfaristu semestrului cand se fac ore speciale de recuperare. oricum, la lp NU SE LIPSESTE. prezenta e obigatorie 100% la lp si daca nu e 100% nu te primeste la examen. la orice materie, nu doar biocel.
    oricum la biocel, singurii oameni cu care se poate discuta omeneste is confu horia matei si asistu ala mic de statura gh. nicula. restu is niste batuti in cap si idioti iar sfatul meu ar fi sa nu iti faci de lucru cu ei ca is atata de inapti incat nu ai cum sa o scoti la capat.

    RăspundețiȘtergere
  7. am o intrebare ! :) notele de la seminarul de biocel conteaza la nota finala ? :) maine se presupune ca avem seminar.. are rost sa ne stresam? :P

    RăspundețiȘtergere
  8. ce spune sanzi este foarte adevarat; d-l prof. dr. Nicolae Dragos, preda cursul de Biologie Celulara si Moleculara sectiei de Biologie si celei de Biochimie; nu e doar un profesor extraordinar ci si un om cum rar intalnesti intre universitari sa zic asa; cursul se tine in sem 2 anual, de la ora 10 pe clinicilor;

    RăspundețiȘtergere