marți, 31 august 2010

Poveste de seara II

Unii spun ca el nu are nevoie de boxe la calculator fiindca aude in cod binar
Si ca de fapt el a descoperit telocitele cu care se mandresc cei de la Victor Babes.
Tot ce stiu eu este ca il cheama Nelu si ca el zice:

Din moment ce vacanta intra in ultimul ei trimestru e cazul ca Nelu sa termine povestea despre boli si istorie, pentru ca in curand or fi alte subiecte de pus in scris pe blog.
Nu la mare departare de cand a ramas Nelu data trecuta, adica la inceputul secolul XV, se afla Ioana D’Arc despre care toti am auzit, pana si Nelu, desi in universului lui paralel Franta este intr-adevar o tara de femei isterice care sunt complet subjugate de saxonii inconjuratori.
Revenind, Ioana D’Arc s-a nascut in 1412 la Domremy si este cunoscuta ca fiind eroina ce a raliat Franta si a pus-o pe drumul spre redobandirea teritoriilor aflate sub stapanire englezeasca. Toate acestea din cauza ca auzea voci ale sfintilor si ale Arhanghelului Mihail, care o indemnau sa treaca la actiune. Ea a descris in detaliu cum se manifestau aceste voci si a mentionat faptul ca le auzea mai ales din partea dreapta. Stop cadru! Chemati medicul! Descrierile Ioanei D’Arc consemnate minutios de stresatii religiosi ai vremii precum si relatarile gardienilor inchisorii in care a stat inainte de a fi arsa pe rug, indica faptul ca Ioana suferea de tinnitus unilateral dreapta. Adica percepea sunete in urechea dreapta, in absenta stimulilor naturali. Cel mai adesea sunetele sunt percepute ca urmare a unor defecte mecanice ale diferitelor segmente ale urechii, de la banale blocaje cu ceara ale conductului auditiv extern, pana la defecte vasculare sau de morfogeneza ale cohleei. In esenta, sunetele sunt doar sunete nedefinite precum click-uri sau tonuri continue precum cel din receptorul telefonului fix, dar creierul nostru incearca sa le interpreteze cumva. In ziua de azi, multi pacienti se plang ca incotinuu aud fragmente din melodiile preferate sau vocea unei persoane apropiate. E lesne de inteles cum pentru Ioana D’Arc, acele sunete erau soaptele Providentei.

Fast forward vreo cateva secole si ajungem la Napoleon Bonaparte care in 1812 s-a dus sa invadeze Rusia. Campania a fost un esec din mai multe cauze. Iarna ruseasca a taiat cu forta in randurile francezilor iar rusii au stiut sa se foloseasca de orice strop de avantaj tactic si strategic. Realizand ca nu va putea face fata rusilor si ramanand cu resurse extrem de putine, Napoleon s-a vazut nevoit sa faca cale intoarsa, fiind hartuit permanent de rusi. In aceste conditii de existenta precara si-a facut aparitia epidemia de tifos care a distrus armata franceza.
Lipsiti de resursele necesare infruntarii crivatului rusesc, soldatii francezi au recurs la a dormi langa caii lor sau impreuna cu alte animale de povara, sau au recurs la adapostul cladirilor pe care in urma cu cateva saptamani le pustiisera in drumul lor spre Moscova. Animalele si cladirile insalubre transformate in garnizioane ofereau adapost paduchilor care au invadat armata franceza la fel cum francezii ar fi dorit sa ii invadeze pe rusi. Paduchii erau si purtatorii unui bacteriilor din genul Rickettsiae, care prin intermediul excrementelor micilor insecte au reusit sa infesteze soldatii francezi. In cele din urma, numai 10% din soldatii care au intrat cu Napoleon in Rusia au reusit sa se intoarca la casele lor, majoritatea fiind rapusi de tifos. Asadar, tifosul a contribuit la mari modificari geopolitice ale vremii, pregatind iesirea din scena a lui Napoleon Bonaparte 3 ani mai tarziu si reintarind pozitia Rusiei ca una dintre super-puterile planetei la acea vreme.

Ajungem in sfarsit si la cel mai celebru caz de trasmitere a unei boli genetice din istorie. Hemofilia si familiile regale ale Europei. Hemofilia este de mai multe feluri insa cea transmisa X-linkat este cea mai comuna. O gena recesiva de pe cromozomul X determina lipsa unui factor al coagularii, ceea ce duce la imposibilitatea de a opri orice sangerare, oricat de mica. Fiind o boala X-linkata transmisa de o gena recesiva, boala afecteaza barbatii, care mostenesc cromozomul X cu hiba de la mama lor. Hemofilia este incredibil de rara la femei, iar daca printr-un joc ciudat al sortii totusi in barbat cu hemofilie si o femeie purtatoare ar avea un copil de sex feminin homozigot pentru genele recesive ce cauzeaza boala, atunci nu ne mai ramane decat sa ne gandim la modificarile fiziologice lunare ale unei femei si atunci este evident de ce o asemenea coagulopatie este incompatibila cu viata.
Regina Victoria a Marii Britanii era purtatoare a acestei maladii pe care a transmis-o mai departe unor copii ai sai. Printul Leopold, fiul Reginei, a fost prima victima a hemofiliei dintr-un lung sir de personalitati regale. Printul a cazut si s-a julit la genunchi, iar sangerarea ce a urmat s-a dovedit fatala. Regina Victoria a transmis cromozomul X zglobiu si catorva fiice, iar prin intermediul lor maladia si-a facut drum spre familiile regale ale Spaniei, Germaniei si Rusiei. Familia regala spaniola a avut cel mai mult de suferit de pe urma hemofiliei care a ucis doi stranepoti ai Reginei Victoria.
Probabil cel mai celebru caz de hemofilic descendent al Reginei Victoria a fost Țareviciul Rusie, Alexei Nicolaevici, un alt stranepot al Reginei. Suferinta micului rusnac a adus in centrul atentiei publice un personaj notoriu in istoria Rusiei, calugarul Rasputin. Acesta si-a castigat increderea tarului si a familiei imperiale pretinzand ca poate sa il vindece pe țarevici, bineinteles prin minuni pseudo-religioase. Printre primele masuri pe care le-a impus a fost interzicerea oricarei interventii de ordin medical asupra lui Alexei. Pe acea vreme, un tratament ce se aplica hemofilicilor implica, printre altele si aspirina. Dupa cum se stie in ziua de azi, aspirina inhiba productia de tromboxan, in compus derivat din acid arahidonic. Tromboxanul joaca un rol important in formarea dopului plachetar la locul unei leziuni vasculare. Medicii il indopau pe țarevici cu aspirina, inhiband astfel unul din putinele mecanisme pe care corpul sau le mai avea la dispozitie penru a tempera sangerarile exagerate. Singurul merit al calugarului Rasputin este acela de a fi inlaturat medicii care il indopau pe copil cu aspirina si astfel, starea generala a acestuia s-a imbunatatit intr-o anumita masura.

In ziua de azi lumea se lupta cu cancerul si cu cu boli infectioase gen HIV-SIDA. Acum 50 de ani, cand omenirea tocmai eradica ultimele urme ale variolei, comunitatea stiintifico-medicala se credea cu mult deasupra unei boli infectioase, care poate fi tratata si eradicata eficient ca urmare a lectiilor invatate si a succesului inregistrat in lupta impotriva variolei. Dar iata ca virusuri precum HIV sau cel al gripei dau mari batai de cap cercetatorilor si clinicienilor. Cat despre cancer, el e cunoscut inca din lumea antica, insa cum pe vremea aceea rar se traia peste 40-50 de ani, afectiunile de tip canceros erau rare.
Poate ca peste vreo 100-200 de ani cei care vor mai scrie aici pe blog vor vorbi despre cancer sau HIV, cum v-a povestit Nelu despre tifos sau ciuma. Groaznice la vremea lor dar usor de prevenit si de tratat in prezent...adica in viitor.

Nelu a zis!

9 comentarii:

  1. Din pacate cei care vor scrie peste 100-200 aici pe blog, vor avea mult mai multe de scris pentru ca acum nu numai ca se cauta ''leacuri'' pentru anumite boli dar se si ''fabrica''.

    RăspundețiȘtergere
  2. dar se si ''fabrica'' virusuri si alte minunatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. se fabrica, fara indoiala! insa in ceea ce priveste cancerul, tratamentul medicamentos e eficace in proportii mari doar pt anumite tipuri si daca e depistat devreme. iar in ceea ce priveste virusul HIV nu stiu sa existe un leac, care sa te vindece de infectia cu HIV. exista tot felul de medicamente care pot intarzia foarte mult declansarea sindromului imunodeficientei, fara sa distruga/permita distrugerea virusului din tesuturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. bheeemiati (intr-un cuvant) voi ceva... HIV in sus HIV in jos, pai noi farmacizdele din ce dracu mai traim daca nu si fabricam un virus... Vedeti ca esteti baeti deshtepti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesele is la un nivel mai inalt decat o farmacizda...

    RăspundețiȘtergere
  6. cand incepe anul scolar? stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara!
    Nick, am o intrebare referitor la repartitia pe camere in camin.. sper sa ma poti ajuta referitor la chestia asta. Cum se face repartitia ?! "Random" ? Sau de exemplu, daca te intelegi cu inca 3 baieti , gata, puteti fi colegi de camera ? Sau dupa medie se ia ?!

    Sper sa ma poti lamuri !

    Cu stima, Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  8. aah, bun cu ocazia asta am sa ii raspund si lui Chris si tie, Gabriel.
    UMFIH incepe scoala pe 4 octombrie, e intr-o zi de luni. Nu va exista niciun fel de deschidere sau alte festivitati, ci pur si simplu te duci la prima ora pe care o ai.

    Cat despre camine, daca va intelegeti intre voi, e simplu. Mergeti la domnul/doamna administrator al caminului unde sunteti repartizati [[ asta veti afla cam cu o saptamana sau 10 zile inainte de scoala ]] si rugati frumos daca se poate sa stati toti la un loc. Anul trecut eu asa am si facut impreuna cu un coleg de liceu, si fara nicio problema am stat amandoi in camin.
    Daca aveti posibilitatea sa stati cu prietenni/cunoscuti in camera, profitati de ea! Chiar si administratorul de camin, prefera sa fie asa in camerele unde se poate, fiindca cu cat colegii se inteleg mai bine, cu atat vor fi mai putine probleme, plangeri, etc. Anul trecut a fost foarte bine la mine in camera, toti 4 ne-am inteles de minune. Iar anul asta vrem sa pastram pe cat posibil formula de camin, desi unul dintre noi pleaca spre vestu europei pentru studii.
    Bineinteles, conditia esentiala pentru a putea sta in camera cu cine vrei, este in primul rand sa prindeti toti loc in acelasi camin. In principiu, dupa media de la admitere veti fi repartizati in cele doua camine H10 si H7. Despre particularitatile fiecarui camin am mai vorbit pe la un articol din iulie, daca nu ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok, am inteles! :D Multumesc mult pentru raspunsul tau.

    RăspundețiȘtergere