luni, 9 august 2010

Poveste de seara



Unii spun ca in ultima vreme se ocupa de negocierea contractului cu privire la virginitatea lui Justin Bieber
Si ca atunci cand isi ia tensiunea poate sa umfle pernuta de pe membrul superior pana la 333 mmHg
Tot ce stiu eu este ca il cheama Nelu si astazi zice:

Nelu nu duce lipsa de activitatea, dar activitatea ce nu ii lipseste lui Nelu ii este impusa, si stiti si voi cum e cu tot ce e impus. In privinta asta, Nelu e si el ca noi, adica refractar la ceea ce ii se impune, desi nu e ca uleiul de peste, ba chiar e spre viitorul sau bine. Oricum, Nelu face orice ca sa faca ce trebuie, asa ca iata-l pe Nelu aici, povestind cu voi.

Refractar fiind la porcariile scrise in cartile de legislatie rutiera [[ fiindca asta face Nelu, pentru a 100a oara, baga-si-ar force-fieldul in capu’ lor de polististi redusi in cap ]], Nelu s-a gandit sa va delecteze in seara asta cu o placere de-a lui, asa mare de tot, si anume cu istoria. Si si cu medecina. Dar nu istoria medecinei. Mai degraba Nelu are sa va povesteasca cum ii se pare lui foarte interesant ca boalele astea ale omului au avut mari reverberatii asupra omului si cum traia el omu’, si in ultima instanta asupra a cum traim noi azi.

Iaca asa dzice Nelu ca pe vremuri indepartatele, de-a dreptu in Antichitate nu prea erau multe boli. Era una singura. Ii zicea molima. Te lovea, te inroseai, faceai febra, transpirai, aveai diaree, vomitai, te umflai pe la gat, pe la ganglionii axilari, vomai, si in 2-3 zile uite asa erai gata. Mai mult decat atat, cand vecinu era lovit de aceasta teribila molima, era clar ca in cateva zile va ajunge si pe la casele celor din jur si in cele din urma tot orasul-stat era decimat. In ziua de azi e clar pana si pentru Nelu ca simptomatologia generala si rapiditatea cu care se raspandea indica faptul ca aceasta molima dubioasa era un fel de boala infectioasa. Mai mult decat atat, e clar ca nu era o singura boala infectioasa, erau de fapt mai mult boli de acest tip care atacau periodic. Desi in ziua de azi ne este foarte clar sa distigem diferitele tipuri de infectii dupa o pleiada de semne si simptome, pe vremea aceea, cand medicina era mai mult magie si arta decat stiinta, lucrurile nu erau asa de clare. Slava zeilor, am zice noi, pentru aceste molime, pentru ca din nevoia de a controla aceste boli s-au nascut primii medici care nu erau de fapt vraci si care au pus bazele cunoasterii empirice in studiul “molimelor” cunoastere ce bineinteles ca isi gasea adepti cu gramada in mai toti filosofii vremii in lumea greaca. Bineinteles trebuie ca tot in antichitate sa ii creditam si pe egiptenii care faceau trepanatii incredibil de fine si de precise si pe evrei pentru blagoslovita- printre locuitorii desertului- practica a taierii imprejur. Insa din nevoia de a controla molimele acestea devastatoare s-au nascut primele tentative de a studia natura si de a o clasifica pe ea pe toata in functie de cunoasterea dobandita din aceste observatii [[ sunt convins ca un iubitor de cunoastere ne-ar putea da o viziune mai clara despre asemenea dezvoltatiuni ale stiintei, insa aici ne limitam la mai sus spusul]] ca sa nu mai vorbim de geniile disciplinei medicale, adicatele oameni ca Hipocrate si Galen ale caror scrieri au fost baza temeliei fundamentului practicii medicale paaaana hat-pe la inceputul secolului XVIII.

Nelu ar trece direct la Evul Mediul insa parca toata lumea a auzit de ciuma transmisa de purecii sobolanilor. Facem insa o halta la inceputurile erei crestine cand Roma se muta cu totul numai cu numele nu pe malurile Bosforului. Acum ii gasim pe (Sfintii) Cosma si Damian, considerati parintii transplantului. Nelu considera ca nu conteaza vrajeala pseudo-istorica si propagandistica a Bisericii despre cei doi frati, ceea ce este interesant este ca se spune ca ei au efectuat primul transplant ever ever. Au inlocuit membrul inferior al unui suferind cu un alt membru inferior.
Aici intervine problemuta. Membrul cel transplantat este negru. Hmm… Nelu nu face ura de rasa, dar unii au speculat ca membrul e negru fiindca e de la un negru, dar altii zic ca de fapt transplantul nu a fost reusit, iar noul membru s-a necrozat. Voi ce ziceti? Nelu va asteapta parerile. Aah… inca ceva pentru voi toti fanaticii pato-religiosi de acolo care poate dati search pe google la Cosma si Damian si gasiti acest articol… Stiti cum au sfarsit astia doi? Spanzurati de autoritatile Imperiului Roman de Rasarit fiind acuzati de practici pagane. Cica au inviat, sfinti fiind. Au fost prinsi si decapitati, probabil pentru tot binele pe care l-au facut. Auguros sfarsit al celor care traditia spune ca au infaptuit un miracol medico-stiintific. Auguros nu pentru ei, ci pentru Biserica Crestina ;) [[ intelegeti ce zice Nelu? ]]

Nelu doreste sa va vorbeasca despre cum ciuma a contribuit in mod esential la geneza pietei muncii si de ce Vestul Europei o duce mai bine decat noi astia estici in secolul XXI. Povestea sta cam asa. Ciuma era molima acelui perioade. Venea si trecea, mai mult sau mai putin regulat, de multe ori cuplata cu vreo febra tifoida ai alte infectii persistente/virulente. In Moartea Neagra, aia mare mare de tot care se zice ca a facut ravagii in lume, a facut de fapt ravagii in Vestul Europei.
In 1347 tatarii faceau si ei ce stiau mai bine adica incercau sa cucereasca si sa prade un oras occidental si anume Caffa din Crimeea, care era un fel de colonie italieneasca si port deosebit de important pentru comertul cu blanuri din Rusia, dar si cu China si alte asemenea popoare cu ochii mici. Ciuma fiind nimic neobisnuit, [[mai ales in locuri in care oamenii si animalele traiesc in conditii de igiena precara, precum sigur era tabara tatarilor]] isi lua zilnic tributul de cadavre tataresti. Intr-o incercare disperata de a ii obliga sa se predea pe italienii ce aparau Caffa, tatarii au aruncat cadavrele celor morti de ciuma peste zidurile cetatii. Evident, ciuma a facut ravagii printre aparatori, iar supravietitorii au plecat urgent inapoi in Occident cu ajutorul flotilelor comerciale care zumzaiau in jurul Caffei. Si astfel e inceput cel mai mare favor facut vreodata Vestului de catre Est. Italienii au debarcat care mai de care prin orasele din care proveneau, fiecare luand cu el marfa dar si purecii purtatori ai ciumei. Ciuma s-a raspandit urgent si simultan prin marile orase comerciale ale Italiei [[ Venetia, Genova, Florenta etc ]] si e lesne de inteles cum de aici a ajuns foarte usor spre alte mari orase ale Vestului. Explozia brusca si pe areale intinse a ciumei a dat nastere epidemei care a ucis milioane de oameni in Vestul Europei. De ce nu ne-a afectat asa de tare pe noi, pe bulgari, pe rusi, pe turci? Nelu zice “ Simplu!”, fiindca noi aici eram prea ocupati sa descalecam, sa ne batem simultan si turcii si cu ungurii si intre noi, pentru a avea relatii geopolitice de orice fel cu vesticii.
Ciuma a secerat atat de multe vieti, mai ales in randul taranilor incat in adoua jumatate a secolului XIV, mai toti marii nobili din Europa nu mai aveau cu cine sa isi lucreze pamaturile. Pentru prima data de la caderea Romei, in Vest, mana de lucru nu mai era la multa, slaba, needucata si la comanda celui calare si cu spada. Ce e drept, era inca needucata, dar era mult, mult mai putina. Iar stimabilii nobili au inceput sa conceapa tot felul de nebunii si nazdravanii pentru a atrage populatia ramasa in putere pentru a lucra pe pamanturile lor. Ii scuteau de taxele banesti, le ofereau o parte din pamanturi chiar cu totul taranilor, in schimbul angajamentului acestora de a lucra totalitatea pamantului nobilului, ba chiar puteau face comert liber cu produsele/veniturile pe care le aveau din pamantul propriu! Inainte de sfarsitul secolului XIV sistemul feudal suferise schimbari atat de profunde, schimbari care de fapt i-au subminat existenta [[si l-au pregatit de o prabusire de facto, desi de juris a murit tarziu, tarziu de tot]] iar in secolul urmator se contureaza evident clasa sociala a burgheziei. DE CE TOATE ASTEA? De ciuma … interesant, nu? Bineinteles ca Nelu a simplificat grosier aici faptele, fiindca el nu vrea sa mai faca precum am facut eu cu ultimul articol care s-a dovedit prea lung pentru propriul sau bine.

Nelu promite ca va reveni asupra temei istorico-medicale, cu alte povesti despre Napolen, hemofilie si Freddie Mercury. Pana atunci, Nelu va indeamna ca data viitoare cand tusiti, stranutati sau faceti o febra sa va ganditi nu ca sunteti bolnavi ci ca poate sunteti tocmai infaptuitorii viitorului acestei planete!

Noapte buna, somn usor, sa visati un puisor. Nelu va iubeste!

Niciun comentariu: