luni, 21 septembrie 2009

Episodul I : Calea spre intelepciune

Comoditatea aceasta ne omoara pe majoritatea.Ma uit la data, ma uit la ceas, si imi dau seama ca timpul trece iar circumvolutiunile raman...aceleasi.Vreau sa aduc un mic omagiu, Altetei sale, creierul.Nu e necesar a denumi parile exterioare ale acestuia pentru ca cu totii le cunoastem.In schimb, ceea e ma intriga pe mine este intr-adevar cum funtioneaza acesta metropola a informatiilor.

Creierul este cea mai complexa unitate din intreg universul fiind in acelasi timp si un miracol.

Consistenta sa este elastica si moale, atat de fragila incat daca ar fi aruncat de la o inaltime de 1,50 m 200 de milioane de celule nervoase s-ar imprastia pur si simplu pe podea.Chiar daca aspectul sau exterior nu este unul extraordinar, ceea ce se afla in interiorul acestui organ este ceea ce ne intereseaza pe noi.Creierul este alcatuit per total din 10 bilioane de celule nervoase.

O singura celula nervoasa (neuronul) poate avea pana la 10 000 de ramuri fiecare conectata la un alt neuron, dovada a unui aranjament detaliat superior al celulelor nervoase in structura creierului.De aceea este dificil de a le reconecta in cazul unei leziuni.

Este organul prin care vedem, auzim, simtim, iubim, este organul care controleaza bataile inimii, de fapt toate functiile de care suntem constienti si multe de care nu suntem constienti.Chiar daca studierea lui a fost intensa pe parcursul a 100 de ani nici pana astazi nu se cunosc in totalitate capacitatiile acestui organ.

Creierul este atat de minunat incat si in cazul unei hemisferectomii (indepartarea chirurgicala a unei emisfere in cazul in care individul sufera de o serie de crize netratabile/sindromul Rasmussen), cavitatea se va umple cu lichid cerebro-spinal, creierul va functiona in mod normal datorita unei abilitati numita plasticitate (crearea de noi legaturi nervoase).

Pentru informatii suplimentare privind structura sau legate de alte amanunte ale creierului va rog sa postati mai jos, de asemenea va rog sa intrebati daca exista neclaritati.

Pe curand!

3 comentarii:

  1. pe mine ma sperie un pic creieru. Nush daca e faptu ca am fost obligat sa invatz din hutzanu sau daca e din cauza ca imi seamana cu niste chestii care le fatau zergii in starcraft (cine o jucat starcraft stie exact la ce ma refer ! ) dar ma sperie. Si ma si scoate din sarite. Adica uitati-va la el! Mana e o mana si picioru e picior. Stomacu, inima, pancreasu alea alea, toate arata cum arata, dar asta, el, creieru, jmekeru lu peste parjit, daca l-ai vedea asa pe o masa, langa toate celalalte, e cel mai neobisnuit dintre ele. Adica ce are ?! Care-i problema lui?! De ce arata asa de jmeker??? Ii el fitzos, asha ! Nu numa' anatomic. Si fiziologic. Auzi, sa foloseasca el numa glucoza, si la obtinerea de ATPeu mai are tupeuuu sa foloseasca FAD cand trece electronii in mitocondrie ca sa scoata mai putin atepeu decat daca ar folosi si el NAD+ k celula normala si cu bun simt. Sincer, acuma! Daca neuronu ar fi copilu meu, l-as bate ! Revoltati-va si voi in rand cu mine. Ia sa puna si el mana si sa traga acizi grasi din sange si sa se puna naibii pe beta oxidari si sa munceasca ca si restu. Sau macar sa ia o forma mai normala si alta culoare, for fuck's sake ! Sa nu mai arate ca o nava extraterestra facuta din corpurile palide ale unei specii recent subjugate !!! Si cum se imbarliga ei, neuronii, toti, pe acolo ca intr-o orgie ritualica la polinezi! What the fuck is up with that !? Te uiti la televizor ca un om normal, sa zicem la top gear si dintr-o data te paleste un gand cu totu aiurea cum ar fi "oare ce gust ar avea Richard Hammond daca i-ar bubui acuma masina si s-ar praji in sange ... si ulei de motor? ". E compplet aiurea, dar el, creierul ti-a pregatit-o undeva in subconstient si apoi a aruncat cu axonii spre cortexu prefrontal ca sa te faca constient ca esti un ciudat care are ganduri despre carnea de om in ulei de motor. Si de ce ti-a facut toate astea ?! Simplu ! Pentru k poate!!! Va spun, creierele noastre comploteaza, gandesc, rationeaza si mai presus de toate, s-au prins ca suntem nimica fara ele, asa ca isi si bat joc de noi. Intr-o buna zi, creierele noastre vor prelua conduncerea planetei, iar noi, oamenii, vom deveni niste sclavi simpli a vointei creierelor. Vae victus! Atunci sa vezi cum creierele noastre vor pluti in lichide verzi cu bulbuci si se vor uita la noi cum, asa descreierati, umblam pe strazi ca sa le satisfacem lor toate poftele bolnave si cum ne vom manca intre noi, distrugand planeta in estimp. Asta se va intampla cand creierele ne vor comanda ce sa facem in fiecare zi. Si bineinteles, cand planeta va fi cu totul ravasita, extraterestrii vor veni si vor lua totul, curatat, liber si fara acei ingrozitori "oameni".
    Punctul slab al creierelor este in regiunea de la o palma mai jos de unde Apollo insusi ne-a innodat pielea (ca sa ma folosesc de cunostinte recent scrijelite in creier :P). Deci vedeti voi, fratilor si surioarelor, make love, not war! Numai asa ne vom controla creierele, inainte k ele sa ne controleze pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Cata, stiu ca vrei sa ii atribui creierasului tot felul de eufemisme amoroase, dar tin sa te contrazic. Creierul nu face mai mult decat sa se joace cu frecventa batailor inimii, anume sa o readuca la normal dupa ce inimioara a fost stimulata in prealabil de cel simpatic. Da, are doar doua ritmuri: mai repede sau normal. Ea, biata, se descura si singura atat timp cat mai are ATP si prietenii ei calciu, sodiu si potasiu.
    Apropo, Anonim, vad ca stii atat de multe, nu ai vrea sa mi le spui in partcular? Id-ul meu este princesspissy ;)

    RăspundețiȘtergere