duminică, 27 septembrie 2009

What about love?

Dupa o scurta perioada de tacere,m-a apucat dorul de un articol mai zgubilitic,asa pentru adolescenti zbuciumati,cu un nivel al gonadotropilor crescut,dornici de noi experiente.Este vorba de o incercare(si reusita,sper) de a explica din punct de vedere stiintific cum e cu iubirea.Adica ce ne face sa ne pierdem mintile,la propriu, cand suntem cu el/ea,de ce nu ne dau pace fluturasii, si de ce genunchii devin de "gelatina".Veti zice:"Pai e fenietilamina" si eu voi zice:" Adevar graiti,boboceilor",doar ca pana sa ajungem acolo, ce se intampla?
Sa incepem cu inceputul.Dupa cum bine stiti, o aventura,o idila,o poveste de dragoste incepe cu un sarut care de fapt e si factorul declansator a unor reactii biochimice de la nivelul creierului.S-a constatat ca prin sarut se capteaza feromonii partenerului,secretati la nivelul narilor;inconstient suntem atrasi de mirosul partenerului/partenerei (mirosul propriu,nu parfum),pentri ca simtul olfactiv are efect direct asupra sistemului limbic,influentand productia de hormoni si placerea sexuala.In plus,in timpul sarutului este dezactivat simtul vizual,evitandu-se astfel stimulii vizuali pentru a ne putea concentra mai intens asupra starilor interioare si simtului tactil.Inima incepe sa bata cu putere,mainile se umezesc,circulatia sanguina din zona lombara se intensifica,apare senzatia de gol in stomac,iar tremuratul si caldura cuprind intregul organism.Si acuma vine explicatia:
  • In situatia in care scoarta cerebrala clasifica semnalele senzoriale receptate ca fiind placute,sistemul limbic declanseaza o serie de reactii in lant:zonele de pe suprafata creierului raspunzatoare de tristete si depresie sunt dezactivate,iar centrii de placere functioneaza la maxim.
  • Hipotalamusul elibereaza un volum mare de neurotransmitatori cum ar fi dopamina si endorfinele.Aceste droguri proprii ale organismului asigura starea de euforie si pierderea poftei de mancare,insufla o energie superioara si reduc nevoia de somn.De asemenea,elimina durerea si teama, si declanseaza o stare profunda de buna dispozitie.
  • Dopamina amplifica starea de excitatie sexuala in timp ce noradrenalina mareste nivelul de sensibilitate a creierului fata de noi stimuli.Feniletilamina stimuleaza dispozitia romantica,nivelul serotoninei scade ceea ce reprezinta,cel mai probabil,explicatia pentru cresterea libidoului si restrangerea gandirii rationale.
  • In urma mangaierilor,hipofiza elimina o cantitate mare de oxitocina,care intensifica sentimentele de afectiune si atasament.Vasopresina imbunatateste capacitatea de memorare.
  • Hormonul luteinizant,produs de hipofiza,stimuleaza productia de testosteron,care intensifica pe termen lung nevoia de sex.Cortexul glandei suprarenale primeste comanda de a elibera mai multa adrenalina in sange(dragostea devine mai intensa cand este stimulata de adrenalina),iar hormonul de dopare mobilizeaza toate rezervele de putere ale organismului,imbunatateste capacitatea de reactie a creierului si stimuleaza disponibilitatea de a percepe experiente noi.Totodata,cortexul glandei suprarenale inhiba productia hormonului de stres,cortizolul.
  • Se transmit comenzi catre musculatura din peretii arteriali care se relaxeaza pentru a permite o irigare mai buna a vaselor.Pentru a acoperi anevoia superioara de oxigen a sangelui,ritmul cardiac si respiratia se accelereaza.
  • Se diminueaza receptivitatea creierului ,astfel ca acesta isi mentine sensibilitatea numai fata de senzatii,starea de excitatie putand fi intrerupta de diverse perturbatii(soneria telefonului,gandurile hai-hui).
  • .Ce se intampla mai departe.....e istorie:))
Mai mult,s-a constatat ca starea de spirit a indragostitilor este similara celei specifice obsedatilor ,iar nivelul de serotonina se reduce maladiv,deci am putea spune ca iubirea innebuneste omul,din punct de vedere clinic.
Totusi,exista un mecanism de reglare a starilor de exaltare si apartine sistemului limbic;reprezinta de fapt o acumulare de neuroni,denumita Nucleus accumbens,care echilibreaza 'stresul' si reduce treptat numarul de receptori pentru fluxul de substante -mesager.
Deci,camarazilor,bucurati-va cat inca dragostea este "fierbinte".Iubiti-va mult!

2 comentarii:

  1. as vrea si io sa fiu un doctor din asta. Sa le zic oamenilor " buna ziua ? Vreti sa participati la niste teste clinice"
    aia zic " Duaaaah ! "
    si io sa zic " bine! mergeti in camera asta si giugiuliti-va si faceti "istorie" cu senzorii astia atasati de voi. Sa nu va intimideze oglinda mare de pe peretele ala. In spatele ei voi fi eu. Eu va pot vedea pe voi, voi nu ma puteti vedea pe mine. Da-ti drumul! Mai avem 5 grupe ... pardon :| cupluri... dupa voi".
    Ar fi super tare. Daca am avea asa niste meserii, oare ce ar tb sa facem ca sa fim dati in judecata pt malpraxis ... :-?? hmmm...

    Sa revenim. Daca tot ati citit articolul de mai sus si nu vreti sa credeti ce scrie, atunci adresati-va nemtiiloR ( k sa fiu politically correct ar tb sa zic austriecilor, dar plm, is toti din acelasi aluat ). S-au gandit ei mult si tare si au ajuns la urmatoarea concluzie. Dati-o naibii de iubire si alea alea. Omu face "istorie" [[ k sa intretin metaforele implicite ale viitoarei mele colege ]] doar ca sa faca copii si scopul e sa faci copii cat mai sanatosi si frumosi [[ cat de german, nu ? :P ]]. Asa ca s-au axat ei tot pe miros, k si asa e simtu care se azvarle in limbic si evoca cele mai puternice emotii, si au ajuns ei la o mega constatare. Cu cat genele partenerilor sunt mai diferite, cu atat se vor simti mai atrasi unul de altu, pentru ca, genele care determina antigenii leucocitari umani fac sa si mirosim intr-un anume fel [[ numa nemtzii ar sta sa gandeasca asha ceva !!! ]] . Cu cat genele alea vor fi mai diferite intre potentialul tata si potentiala mama, cu atat natura i-a reglat sa fie mai atrasi unu de altu, pentru ca plodu ce va fi sa aiba un mix cat mai divers de gene care determina factori ai imunitatii. Cel putin asa zic germanii :|
    Acuma ramane la latitudinea fiecaruia sa aleaga ce ii suna mai bine in timpan. Eu personal prefer sa raman la fluturasi si gel in genunchi, nu pentru k ce zic germanii ar fi aiurea, dar saracii au pierdut pe muchie de cutzit 2 razboaie mondiale si acuma vor si ei sa fie bagati in seama. De aia au mertzane si bmw uri. Compenseaza ...

    Ma rog, acuma ca v-am plictisit cu bogatie de commenturi si cu prezenta mea aparent evidenta, trebuie sa ma retrag fiindca imediat e ora 1 si incep filmele obraznice. Noapte buna, somn usor, sa visati puisor! ... sau un neamtz uitandu-se printr-un perete de sticla cum altii fac "istorie". Oricare ar fi, Freud ar zice ca se trag toate de la mama. Gata! Saervus!

    RăspundețiȘtergere
  2. vizionare placuta la filmele obraznice:))...sa mai treci pe la noi;)

    RăspundețiȘtergere